9 Aralık 2009 Çarşamba

İşimi seviyorum...


Bazen soruyorlar ne iş yapıyorsun diye anlatması gerçekten güç olabiliyor.

Sabahları kalkıyorum, vapura binip işe gidiyorum. Vapurda kitap okurum... Sonra Sarı renkli kostümümü giyerim, Dupont Level A. İnsanın hareket kabiliyetini zorluyor. Pişik olmak işten bile değil...



Sonra Level A 'dan çıkmış sucuk olurum, hemen su isterim. Saat daha 23:29 ve kapakları açamamış bile olabiliriz.
Sonra poz vermek için değil yorgunluktan öldüğüm için otururum. Güneş doğmuştur. Bense yeşil "Level B Suite" imi giyerim. Tüpüm hala sırtımdadır.




Hoop dur derim forklift'e...Sis gibi görünen duman HCl (hidroklorik asit) dumanıdır bilirim. Konteyner içersinde IBC Tanklarda bulunan Silikon Tetraklorür saf silikon imalatında kullanılan bir mal. Havadaki nemle (H2O) reaksiyona girip HCl oluşturuyor.




Dedim ya sabahları kalkarım vapura binip, işe giderim. Sarı, mavi kostümlerimi giyerim. Tüpler 220 bar... Maske temiz... son brifing...içeri giriyoruz.



Resimlerin hepsi HAZMAT operasyonları* sırasında -malesef- Türkiye'de çekilmiştir. Yer ve kaza isimleri veremiyorum. Hepsi bir iki yıl öncesine ait.

Kimyasal Madde'nin tanımı "gündelik hayatta kullanmadığımız, karşımıza çıkmayan kimyasallar" şeklinde.

Bunlar, radyoaktif, kanserojen, toksik, mutajenik, vb. olabilir. Kozmetik ürünlerinden, endüstride kullanılan her türlü hammadde, yarı mamül, üretiminde depolanmasında ve transferinde oluşan kazaları radyoaktif varilleri gömdükleri gibi gömdüremeyebilirsiniz. İşte o zaman Tehlikeli Maddelere müdahale birimlerini ararsınız onlarda "Ghostbusters" gibi gelirler. Hasarlı, patlamış, çatlamış yada patlayacak, çatlayacak olan yerlere müdahale ederler. Güvenli alana kimyasalları transfer ederler, olay yerini notralize edip, dekontaminasyonu (arındırmayı) gerçekleştirirler. Tabi burda nükleer tehlikeler için adres Türkiye'de TAEK'tir. Ayrı bir uzmanlık gerektirir, "Radiation Protection"

Ülkemizde bu konuda yasal mevzuat ve uygulama yeni yeni gelişmekte, hatta bazılarına göre hiç gelişmemektedir. Bu sebepten dünyayı en çok kirleten ülkelerin en gelişmiş çevre koruma kanunları ve uygulamaları vardır prensibinden yola çıkarak. Kahraman itfaiyeciler başta Amerika'da olmak üzere HazMat birimleri kurmaya başlamıştır. İstanbul İtfaiyesinde de gelişmekte olan birimdir.

Biri NBC mi dedi? Kitle imha silahları veya benzeri tehlikeler. Silahlı kuvvetlerin konusu olup, başka bir gündem konumuz olabilir.

Çenem mi düştü ne...

* Dangerous goods, also called hazardous materials or HazMat ("HazMat teams" are personnel specially trained to handle dangerous goods), are solids, liquids, orgases that can harm people, other living organisms, property, or the environment. They are often subject to chemical regulations. Dangerous goods include materials that are radioactive, flammable, explosive, corrosive,oxidizing, asphyxiating, biohazardous, toxic, pathogenic, or allergenic. (Wikipedia)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder